Nailner Cart
Nailner > Korisni savjeti > Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične infekcije kože i noktiju

Autor članka
Nina Fridrih, mag. pharm.

Čak 20 do 25 % svjetskog stanovništva suočava se s gljivičnim infekcijama koje spadaju među najčešće bolesti.1

Infekcija se može prenijeti putem životinja zaraženih gljivicama ili zemlje, odnosno kontaktom među ljudima, a gljivice se najčešće zadržavaju na toplim i vlažnim površinama poput zajedničkih tuš kabina, bazena, lječilišta i sportskih objekata.

Gljivične infekcije češće su u starijih osoba, dijabetičara, sportaša, bolesnika s karcinomom, bolesnika s poremećajima cirkulacije i perifernog živčanog sustava te kod bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom. Česte ozljede noktiju i stopala također povećavaju rizik od gljivične infekcije, posebno u starijih osoba. 

Gljivične infekcije kože i noktiju

Gljivične bolesti javljaju se na različitim dijelovima tijela, osobito na noktima, stopalima, naborima kože i područjima gdje je koža vlažna i topla. Na tim zahvaćenim područjima karakteristični su crvenilo i svrbež.

Među najčešće gljivične bolesti spadaju gljivična infekcija stopala i noktiju. Infekcija može započeti kao promjena boje (bijela ili žuta) na slobodnom rubu nokta na nogama ili rukama. Ako se gljivice prošire dublje u nokat, on se zadeblja, vrhovi postaju krhki, a nokat poprima smećkastu boju. Infekcija se često javlja nakon prethodne ozljede noktiju ili kože te kod pretjeranog znojenja. Infekcija stopala najčešće se razvija u vlažnim, toplim područjima između prstiju i širi se na ostatak stopala. Koža se ljušti, svrbi, peče i ima neugodan miris.

Gljivične infekcije kože i sluznice zarazne su i ne liječe se spontano, već zahtijevaju dugotrajno liječenje. Infekcije koje se ne liječe mogu prouzročiti ozbiljne komplikacije jer smanjuju otpornost kože, što može dovesti do pridruženih bakterijskih infekcija zbog olakšanog ulaska bakterija u kožu i tijelo. Gljivice se također mogu proširiti u dublje slojeve kože, a prenose se i na druge ljude.

Samoliječenje je primjereno samo kada smo uvjereni da je riječ o gljivičnoj infekciji. Znakovi gljivične infekcije mogu se lako zamijeniti drugim kožnim infekcijama, stoga se preporučuje posjet liječniku ili ljekarniku kada nismo sigurni koja je bolest u pitanju. Liječnika također moramo posjetiti kada promjene kože traju dulje vrijeme ili znakovi ne nestaju nakon dva do tri tjedna samoliječenja. 

Zbog različitih svojstava kože i noktiju, za liječenje gljivica na noktima i stopalima nikada se ne koriste isti preparati. 
Za samoliječenje gljivičnih infekcija noktiju koriste se lakovi i olovke za nokte koji omogućuju prodiranje djelatnih tvari kroz tvrdo, rožnato tkivo nokta i sprječavaju širenje infekcije na zdrave dijelove nokta. Nailner® lak i Nailner® olovka sadrže mliječnu kiselinu koja stvara kiselo i nepovoljno okruženje za gljivice. Međutim, kako bi prodrli duboko u strukturu nokta, Nailner® lak i Nailner® olovka sadrže učinkovit sustav nosača koji omogućava mliječnoj kiselini da djeluje tamo gdje je potrebno. Za učinkovito tretiranje gljivične infekcije noktiju treba započeti redovitu upotrebu odmah nakon otkrivanja znakova infekcije i nanositi proizvod dovoljno dugo. Tretiranje gljivičnih infekcija noktiju duži je proces od liječenja kožnih infekcija, a traje od 3 do 6 mjeseci, ponekad i duže.

Za samoliječenje gljivičnih promjena na koži koriste se lokalni antimikotici za koje je važno da se primjenjuju u skladu s uputom i dovoljno dugo (ovisno o mjestu, ozbiljnosti infekcije i uzročniku).

Preventivne mjere

 

IZVORI:

  1. 1 Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwide. Mycoses 2008; 51 Suppl 4: 2-15.
  2. http://www.lekarnanaklik.si/p-5126-glivice-in-glivicne-okuzbe.aspx
  3. https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/glivicne-okuzbe-koze
  4. http://www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/VII-72.pdf
  1.  

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Oni puno vremena proborave u sportskim papučama i često rane nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske papuče znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u ozlijeđenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mjesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupnja proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • ljekarnama
  • specijaliziranim prodavaonicama

Kupite sada