Nailner Cart
Nailner > Korisni savjeti > Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Kupalište: idealna okolina za gljivične infekcije noktiju

Autor članka
Jasmina Delalut, mag. inž. kem. inž.

Sunčano vrijeme i više temperature potiču nas na aktivnosti na otvorenome. Neki kreću na sportska igrališta, a drugi na bazene i kupališta. Međutim, kao što nas privlače i razveseljavaju više temperature, tako i gljivice obožavaju vlažnu i toplu klimu. Zato su bazeni idealno okružje za njihov rast i razvoj.

Gdje ima puno ljudi, tamo su i gljivice

Gdje se nalaze mase ljudi, nalaze se i gljivice, osobito ako su uvjeti pogodni za njih. Kupači s inficiranim noktima prenose gljivice u čiste dijelove kupališta – bazene i okolne površine kao što su garderobe i sanitarije. Gljivice mogu tamo preživjeti više vremena. A budući da su gljivične infekcije noktiju zarazne i za prijenos infekcije potrebna je samo mala ozljeda ili pukotina u površini nokta, brzo se može dogoditi da s kupališta ne donesete samo nove doživljaje nego i neugodnu gljivičnu infekciju nokta.

Jeste li znali da gljivičnu infekciju noktiju ima približno 10 posto ljudi? U podložnije osobe osobito spadaju plivači i sportaši jer su često izloženi javnim površinama gdje se gljivice najčešće prenose.

Važna je osviještenost o gljivičnoj infekciji noktiju

Ljude treba osvijestiti o gljivičnoj infekciji noktiju, načinu širenja i sprječavanja infekcije te o uklanjanju gljivica. Osobe s infekcijama u pravilu ne bi smjele odlaziti na kupališta dok se gljivična infekcija nokta ne sanira. Međutim, budući da mnogi ljudi ne prepoznaju na vrijeme gljivičnu infekciju noktiju i da brzina tretiranja ovisi upravo o tome koliko je nokat zahvaćen, tegoba može trajati i nekoliko mjeseci.

Razvoj gljivične infekcije nokta

Gljivično oboljenje nokta obično započinje na bočnom rubu. Gljivice se uvlače u korijen nokta i šire se kako nokat raste prema van. Nokat najprije postaje žućkast, a s vremenom postaje krhak i podebljava se. Ako tretiranje inficiranoga nokta počne prekasno, često je prisutna bol.

Uklanjanje gljivične infekcije

Uklanjanje infekcije dugotrajan je proces jer nokti na nogama rastu vrlo sporo, a lokalno tretiranje gljivične infekcije nokta traje sve dok zdravi dio nokta ne izraste, što traje od šest mjeseci do čak jedne godine.

Kako spriječiti gljivičnu infekciju noktiju na bazenima?

U sanitarijama i okolnim površinama bazena preporučuje se upotreba vlastitih i čistih natikača. Nakon kupanja obavezno se temeljito obrišite svojim ručnikom. Ručnik nikada ne stavljajte na pod ili druge zajedničke površine. Upravitelji kupališta moraju dosljedno čistiti površine kupališta, sanitarija, tuševa i garderoba.

Sličan članak

Gljivične infekcije noktiju češće kod sportaša

Oni puno vremena proborave u sportskim papučama i često rane nokte dok se bave sportskim aktivnostima. Sportske papuče znače vlažnu okolinu koju gljivice obožavaju. Pukotine u ozlijeđenim noktima omogućavaju gljivicama lakši pristup i idealno mjesto za rast i razmnožavanje.

Više

Kupnja proizvoda

Nailner 2 u 1 lak i olovka dostupni su u:

  • ljekarnama
  • specijaliziranim prodavaonicama

Kupite sada